Kategorie

6.10.2014

Hummus dyniowy

Od dawna chciałam zrobić hummus dyniowy.  Nie tylko ze względu na jego smak, ale też za ten cudowny pomarańczowy wygląd.  Kiedy już się za niego zabrałam, okazało się, że moja dynia ma jedynie lekko żółtawy kolor.  Humus powstał, był bardzo smaczny, ale niestety nie zachwycił mnie wyglądem.  No cóż.  Będę musiała przygotować go jeszcze raz, z odpowiednio kolorowej dyni.  Przepis na podstawie bloga Maya Kitchenette.



Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 2 szklanki ugotowanej)
  • 250 g upieczonej dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, pieprz cayenne


Wykonanie:
Dynię obieramy i  kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku.  Po około 15 minutach dodajemy ząbki czosnku i pieczemy razem, aż dynia będzie miękka (jeszcze przez około 15 - 25 minut).  Studzimy dynię.
Sezam prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.  Następnie miksujemy go dodają po chwili oliwę.   Upieczoną dynię, obrany czosnek, zmiksowany sezam i ciecierzycę miksujemy na gładką pastę,  dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku.  Ewentualnie możemy dodać odrobinę oliwy, jeżeli hummus jest zbyt suchy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.