Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (lub 2 szklanki ugotowanej)
- 250 g upieczonej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Wykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku. Po około 15 minutach dodajemy ząbki czosnku i pieczemy razem, aż dynia będzie miękka (jeszcze przez około 15 - 25 minut). Studzimy dynię.
Sezam prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodają po chwili oliwę. Upieczoną dynię, obrany czosnek, zmiksowany sezam i ciecierzycę miksujemy na gładką pastę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku. Ewentualnie możemy dodać odrobinę oliwy, jeżeli hummus jest zbyt suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.