Takim schabem poczęstowała mnie moja siostra w wakacje. Zachwyciła mnie soczystość mięsa, co w przypadku schabu nie jest wcale łatwe do uzyskania. Ponieważ ostatnio coraz częściej pieczemy sami wędliny w domu postanowiłam skorzystać z przepisu mojej siostry i przygotować schab w domu. Okazało się, że u nas też mięso wyszło niezwykle soczyste i aromatyczne. Wchodzi na stałe do naszego menu.
Składniki:
- 1 kg schabu
- sól, pieprz
- kilka łyżek musztardy (użyłam sarepskiej)
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Posmarować ze wszystkich stron musztardą. Zawinąć w folię i schować do lodówki na kilkanaście godzin do zamarynowania (moje stało prawie dobę). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec mięso w folii przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.