Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca
- 1,5 kg cukru
Wykonanie:
Owoce
umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zalać wodą tak aby
przykrywała owoce. Zagotować. Owoce odsączyć na sitku, wodę wylać. Z 1
litra wody i 1 kg cukru ugotować syrop. Do gotowego syropu włożyć
odcedzone owoce pigwowca. Garnek przykryć i odstawić na 2 dni. Po tym
czasie zlać syrop do drugiego garnka. Ponownie zagotować. Gorącym
syropem znowu zalać owoce. Odstawić tym razem na 3 - 4 dni. Po tym
czasie zlać syrop. Dodać pozostałe pół kilograma cukru i gotować syrop,
aż zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku w 140 stopniach wyparzyć
czyste słoiki. Nakrętki wygotować w garnuszku z wodą. Do gorącego
syropu przełożyć owoce i zagotować całość. Owoce rozłożyć równomiernie w
gorących, wyparzonych słoikach. Zalać wrzącym syropem. Zakręcić
czystymi, suchymi nakrętkami. Słoiki odstawić do góry dnem na kilka
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.