Kategorie

14.10.2014

Placek z jabłkami

Pojawiła się ostatnio naszych księgarniach polska wersja książki niezwykłej blogerki Katie z What Katie Ate. Niestety książki jeszcze nie mam, ale widziałam kilka przepisów. Wiem już, że książka prędzej czy później pojawi się w moim zbiorze. Na razie powstało pierwsze ciasto, najzwyklejszy ucieraniec z jabłkami.   Dodatek cynamonu do ciasta i do posypki jest rewelacyjny. Ciasta powstało na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka, tym razem jabłkową. Ciekawe co ciekawego wymyśliły dzisiaj dziewczyny.  Zajrzyjcie do nich koniecznie.
 Edyta Marta Ola WiosenkaMartyna , Siostry Zalewskie , Małgośka , Bro Jo , Miętowa Kuchnia





Składniki:
  • 185 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Kilka łyżek dżemu ( oryginalne morelowy, ja dałam dyniowy)


Wykonanie:
Tortownicę 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (w oryginale 160). Ciasto utrzeć z cukrem i cynamonem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku nie przerywają ucierania. Do utartej masy przesiać mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wymieszać ciasto. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ostrożnie ponacinać połówki od zewnętrznej strony.   Ułożyć na cieście nacięciami do góry. Posypać cukrem i cynamonem. Wstawić do pieczenia na około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ponownie wstawić do pieczenia na około 10 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Moje piekło się nieco dłużej niż godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.