Kategorie

24.10.2014

Serniko-brownie z dynią

Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu.  Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie.  Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie.   Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond



Składniki:
  • 250 g puree z dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 80 g sera
  • 1 jajko
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 75 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Puree dyniowe, ser, 1 jajko i 2 łyżki cukru zmiksować z przyprawami i serem.  Odstawić.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć.  Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodać cukier i czekoladę i ponownie ucierać.  Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem.  Wymieszać masę.  Formę do brownie (23 cm) wyłożyć papierem.  Na spód wlać masę czekoladową.  Na wierzch wylać masę dyniową.  Przemieszać po wierzchu łyżką lub nożem, aby delikatnie wymieszać dwie warstwy.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.