Kategorie

8.10.2014

Szarlotka

Tę szarlotkę upiekłam na spotkanie z naszymi znajomymi.  W przeciwieństwie do Pleśniaka, tutaj piana upiekła się dokładnie tak jak powinna.  Sama szarlotka też smakowała wybornie.  Niestety zdjęcia robiłam dość późno więc wyszły niekoniecznie tak jakbym chciała.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 - 6 jabłek
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki kaszy manny


Wykonanie:
Mąkę i masło posiekać.  Dodać żółtka i cukier i szybko zagnieść ciasto.  Ciasto podzielić na dwie nierówne części.  Większą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Posypać kaszą.  Mniejszy kawałek ciasta schować do lodówki. 
Jabłka obrać, pokroić na kawałki.  Poddusić w garnku z 2 - 3 łyżkami cukru.  Pod koniec dodać cynamon.  Podduszone jabłka wyłożyć na ciasto posypane kaszą.    Białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru pudru.  Wyłożyć na jabłka.  Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piec przez 45 - 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.