Kategorie

2.11.2014

Kotlety mielone

Powolutku nadrabiam zaległości blogowe i publikuję przepisy, których dziwnym zbiegiem okoliczności nie ma do tej pory na blogu.  Pora na kotlety mielone.  Miały pojawić się już jakiś czas temu, ale zupełnie nie wychodziły mi zdjęcia.  Te może też nie są takie, jakie bym sobie wymarzyła, ale ostatecznie zdecydowałam, że się tutaj znajdą.



Składniki:
  • 500 g wieprzowiny (łopatka, karkówka lub szynka)
  • 1 - 2 cebule
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Bułkę wkładamy do naczynka z wodą, zanurzamy i czekamy, aż zmięknie. Mięso mielmy w maszynce.  Cebulę kroimy na ćwiartki i mielimy w następnej kolejności.  Wyjmujemy z wody bułkę i dokładnie odciskamy.  Mielimy.  Do mięsa, cebuli i zmielonej bułki dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko i doprawiamy do smaku.  Całość dokładnie mieszamy.  Wilgotnymi rękami formujemy płaskie kotlety.   Każdy obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej.  Kotlety smażymy partiami z każdej strony przez kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.