Składniki:
- 500 g wieprzowiny (łopatka, karkówka lub szynka)
- 1 - 2 cebule
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę
wkładamy do naczynka z wodą, zanurzamy i czekamy, aż zmięknie. Mięso
mielmy w maszynce. Cebulę kroimy na ćwiartki i mielimy w następnej
kolejności. Wyjmujemy z wody bułkę i dokładnie odciskamy. Mielimy. Do
mięsa, cebuli i zmielonej bułki dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko i
doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi rękami
formujemy płaskie kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Na patelni
rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy partiami z każdej strony przez kilka
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.