Kategorie

19.11.2014

Muffiny dyniowe z granatem

Mocno korzenne, z ziarenkami w środku.  Powstały w sumie przez przypadek, bo chciałam zużyć resztkę pieczonej dyni.  Ponieważ miałam też w miseczce odrobinę ziaren z granatu, dodałam do muffinek.  Wyszło naprawdę smacznie.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 - 0,75 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki ziarenek granatu


Wykonanie:
Jajka, olej, 1/2 szklanki mleka puree wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać mąkę, płatki, cukier, przyprawę i proszek.  Połączyć zawartość obu misek. W razie potrzeby (w zależności od wilgotności puree) dolać jeszcze odrobinę puree.  Dodać ziarenka granatu i wymieszać.  Masę przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami (13 - 15 sztuk).  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Piec przez około 20 - 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.