Kategorie

25.11.2014

Sałatka gyros

Niedługo Andrzejki.  Podejrzewam, że taka sałatka pojawi się na wielu imprezach.  Chociaż osobiście nie przepadam za tego typu sałatkami,  to od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Tym bardziej, że jest naprawdę smaczna.  Zresztą czy jest ktoś, kto jej nigdy nie jadł?  Nie sądzę.
Jeżeli będzie kupować przyprawę sprawdźcie czy nie zawiera polepszaczy smaku.



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 5 - 8 korniszonów
  • 1 czerwona cebula
  • ketchup
  • puszka kukurydzy (może być niecała)
  • Kilka łyżek majonezu (można wymieszać go z jogurtem naturalnym)
  • pól kapusty pekińskiej
  • przyprawa gyros
  • olej


Wykonanie:
Pierś umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.  Obtoczyć w przyprawie gyros.  Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Osuszyć na papierowym ręczniku.  Ostudzić.  Przełożyć na dno naczynia. 
Korniszony pokroić w małą kostkę.  Wysypać na kurczaka.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na korniszonach.  Na cebuli rozprowadzić ketchup.  Na ketchupie  wyłożyć osączoną kukurydzę.  Na kukurydzy rozsmarować majonez lub mieszankę majonezu i jogurtu.  Na wierzch wyłożyć umytą, osączoną i pokrojoną na małe kawałki kapustę.  Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.