Kategorie

26.11.2014

Pizza z dynią i jarmużem

Połączenie dyni i jarmużu oczarowało mnie całkowicie.  Mam wrażenie, że to mój hit tegorocznej jesieni.  Dlatego też nie mogło go zabraknąć podczas pieczenia pizzy.  Użyłam tu dyni piżmowej, która świetnie się tu spisała.  Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, a ja podejrzałam go u Majeczki.



Składniki na 2 pizze :
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki drobnego cukru
  • 180 ml letniej wody
  • 225 g maki pszennej (u mnie typ 550)
  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • 2 liście jarmużu
  • oliwa
  • mozzarella
  • sos pomidorowy z tego przepisu


Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski.  Zrobić zagłębienie.  Wsypać drożdże, cukier i wlać część wody.  Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odstawić aż drożdże zaczną pracować. Dolać resztę wody i sól i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Następnie ciasto odgazować i podzielić na 2 części.  Z każdej uformować placek.
Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w oliwie.  Każdy placek pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu położyć plastry dyni, kawałki jarmużu i mozzarellę.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.