Wykonanie:
- 1 kg schabu
- ok 2 - 2,5l wody
- 5 ziaren jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 3-4 łyżki soli
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżki musztardy
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Mięso
umyć, oczyścić i obwiązać sznurkiem. Do garnka wlać wodę, dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać. Włożyć mięso i całość zagotować.
Mięso gotować przez 5 minut, od momentu zawrzenia. Zdjąć z ognia i
odstawić na noc. Rano ponownie gotować mięso przez 5 minut. Znowu
odstawić. Powtórzyć gotowanie po kolejnych kilkunastu godzinach
(robiłam to wieczorem). Zostawić mięso w wodzie do całkowitego
studzenia. Następnie wyjąć mięso z wody i osuszyć (robiłam to rano).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.