Kategorie

5.11.2014

Czekoladowe muffiny dyniowe

Samo zdrowie, nie żartuję.  Gorzka czekolada, mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, dynia, cynamon.  Czego chcieć więcej?  Chyba nawet można przymknąć oko na tę odrobinę cukru. 




Składniki (12 - 14 sztuk):
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 250 ml puree dyniowego
  • 3-5 łyżek oleju
  • 70 ml mleka
  • 2 jajka


Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.  Mąkę, przyprawy, cukier, proszek i płatki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jajka, olej, mleko, puree dyniowe.  Dodać przestudzoną czekoladę.  Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.  Przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Piec przez około 20 - 25 minut w 190 stopniach, aż do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.