Kategorie

31.12.2014

Eggnog

Od dawna miałam ochotę spróbować Eggnog.  Tak naprawdę to czułam, że powinnam.  W końcu wykształcenie do czegoś zobowiązuje, prawda?  A Eggnog to bardzo znany amerykański świąteczny drink.  Na zrobienie wersji od Chilliibite namówiła mnie Asia (Strega).  Ja natomiast namówiłam Edytkę, żeby zrobiła drink ze mną.  Tym bardziej, że i tak miała go w planach.  Zrobiłam z połowy porcji, żeby wypróbować czy lubię się z takimi napojami.  Lubię, zdecydowanie.
 
Ponieważ to ostatni wpis w tym roku, chciałabym wszystkim czytelnikom życzyć udanego wieczoru, a w przyszłym roku oddechu.
 
 
 
Składniki (na około 650 ml bazy):
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 55 g cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 375 g mleka
  • 125 g śmietanki kremówki 30-36%
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
 
 
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę.  Ustawić na nim dużą, metalową miskę.  Do miski wbić  jajka, żółtko, dodać cukier, sól i wanilię. Ucierać masę przez około 5 - 8 minut, aż masa osiągnie temperaturę 70 - 80 C i będzie delikatna i puszysta.  Cały czas ucierać i dodać mleko i śmietankę.  Ucierać jeszcze przez chwilę.  Dodać startą gałkę i cynamon.  Wymieszać.  Przelać do butli i odstawić do schłodzenia.
 
Do gotowej, zimnej bazy mleczno-jajecznej dodać alkohol - na 1 litr bazy ok 250 ml (w zależności od gustu i dodawanego alkoholu). Można dodać rum, brandy, whiskey.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.