Składniki:
- 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml)
- 200 ml likieru czekoladowego
- 400 g pierniczków (bez lukru)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 75 g drobnego cukru
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Espresso
i 150 ml likieru wymieszać. Pierniczki zalać kawą. Kiedy namokną
wyjąć. 2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe i puszyste.
Mascarpone wymieszać z 50 ml likieru i dodać żółtka. Wymieszać razem z
odsączonymi i rozdrobnionymi pierniczkami. Doda Ubić białko na sztywno i
wymieszać z masą. Żelatynę zalać około pół szklanki wrzątku i
wymieszać, aż się rozpuści. Dodać łyżkę masy, wymieszać. Dodać kolejną
i ponownie wymieszać. Następnie przelać tak zahartowaną żelatynę do
pozostałej masy. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy (18 cm).
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.