Składniki (na około 8 - 10 sztuk):
- 230 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki)
- 20 g stopionego masła
- 2 jajka
- masło lub olej do smarowania gofrownicy
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem). Białka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą. Powinny być mocno brązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.