Kategorie

7.12.2014

Gofry cynamonowe

Lubicie leniwe poranki, takie kiedy można przygotować śniadanie, które wymaga nieco więcej czasu?  My uwielbiamy.  Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie".  Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami.  Ideał.




Składniki (na około 8 - 10 sztuk):
  • 230 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki)
  • 20 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • masło lub olej do smarowania gofrownicy


Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem.  Dodać mleko i ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem).  Białka ubić na sztywno.  Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.  Ewentualnie dodać odrobinę mleka.  Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta.  Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą.  Powinny być mocno brązowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.