Składniki (24 cm / 18 cm):
- 350 g / 175 g suszonych śliwek, posiekanych
- 420 g / 110 g rodzynek
- 175 g / 90 g miękkiego masła
- 175 g / 85 g cukru trzcinowego
- 175 ml / 85 ml miodu
- 125 ml / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego
- sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego
- 150 g / 75 g mąki
- 75 g / 40 g mielonych migdałów
- 1/2 / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 / 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka / 1 jajko
Wykonanie:
W garnku
zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z
pomarańczy, przyprawę i kakao. Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć
ogień i gotować na małym przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na
około 30 minut. Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać
(można to zrobić łyżką). Ciasto przelać do tortownicy podwójnie
wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
150 stopni i piec przez 1 3/4- 2 godzin w formie 24 cm lub około 90
minut w formie 18 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.