Kategorie

18.12.2014

Śledzie w śmietanie

Śledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole.  Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami.  W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie.  Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem.  Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem.  Polecam z całego serca.




Składniki:
  • 3 płaty matjasów (z zalewy solnej)
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g śmietany 18 %
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:
 Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin.  Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem.  Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok.  W międzyczasie wymieszać śmietanę  z majonezem.  Dodać odciśniętą cebulę i doprawić pieprzem.  Wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.