Kategorie

22.12.2014

Muffiny marcepanowe

Muffiny idealne na święta.   Z dodatkiem marcepana i przyprawy do piernika.  Do tego jeszcze żurawina.  Czy może być coś bardziej świątecznego?  Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta.



Składniki (na 12 sztuk):
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 90 g oleju
  • 200 ml mleka
  • 100 g marcepanu
  • 80 g suszonej żurawiny


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Formę wyłożyć papilotkami.  Mąkę, cukier, proszek i przyprawę wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać olej, mleko i jajka.  Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia.  Dodać żurawinę i rozdrobniony marcepan (robiłam to palcami).  Wymieszać.  Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.