Kategorie

21.12.2014

Wigilijne śledzie ze śliwkami

Lubię śledzie o lekkim słodkawym posmaku, takie jak te po kaszubsku czy z suszonymi pomidorami.  Kiedy więc zobaczyłam przepis na śledzie ze śliwkami, postanowiłam spróbować.  Teraz wiem, że wersja ze śliwkami to też moje smaki.  Zdecydowanie.



Składniki:
  • 5  matjasów 
  • 100 g rodzynek irańskich
  •  20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • olej (ok 1/2 szklanki)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • ½ łyżeczki cukru


Wykonanie:
Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin.  Wyjąc i osuszyć.  Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.   Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku).  Wystudzić.  Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.  Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki.  Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym.  Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju.  Tak przygotowanym olejem zalać śledzie.  Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.