Składniki:
- 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda)
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- olej
- woda lub bulion
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka
umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.
Na
patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na złoto z każdej strony. Zdjąć
z patelni. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę i podsmażyć. Dodać
ponownie kurczaka i zalać wodą lub bulionem. Przykryć i dusić aż mięso
będzie prawie miękkie. Zdjąć pokrywkę i dodać śmietanę kremówkę do
powstałego sosu. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje, a kurczak
będzie miękki. Doprawić ewentualnie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.