Składniki:
- 2 niewielkie polędwiczki wieprzowe
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- kilka łyżeczek musztardy
- 7 płatów ciasta filo (ok. 45x35 cm)
- olej
Wykonanie:
Polędwiczki
umyć, oczyścić i oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200
stopni. Brytfankę skropić olejem i położyć w niej polędwiczki. Wstawić
do piekarnika na 15 minut, w połowie pieczenia przewrócić mięso na
drugą stronę. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 - 8 minut, aby
przestygło. Następnie wysmarować musztardą z każdej strony. Wyjąć
pierwszy płat ciasta i posmarować go olejem. Położyć na niego kolejny i
znowu posmarować olejem. Zrobić tak ze wszystkimi płatami. Następnie
płaty przycisnąć do siebie i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku tak,
aby powstały 2 prostokąty. Na każdym z dwóch arkuszy ciasta położyć po
jednej polędwiczce i zwinąć niezbyt ściśle. Położyć do brytfanki,
złączeniem do dołu i wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez około
20 - 25 minut w 200 stopniach. Wyjąć kiedy ciasto będzie już lekko
złote. Odstawić na kilka minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.