Kategorie

31.01.2015

Omlet Suzette

Wszyscy zapewne znają naleśniki Suzette.  Ja postanowiłam połączyć ten smak z naszym ulubionym smakiem śniadaniowym - omletem po królewsku.  Wyszło bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie.  Puszysty, lekko pomarańczowy omlet to idealny początek dnia.




Składniki (na 2 - 3 omlety):
  • 4 jajka
  • sok z 1 pomarańczy (ok 70 ml)
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • alkohol (rum lub domowy ekstrakt pomarańczowy)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • kawałki pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)
  • masło do smażenia


Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.  Żółtka wymieszać z sokiem z 1 pomarańczy.  Dodać cukier i mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji podobnej do śmietany.   Wymieszać z ubitymi białkami.  Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wyłożyć część masy i usmażyć z jednej strony.  Delikatnie przełożyć na drugą stronę i lekko podsmażyć.  Omlet podzielić na mniejsze kawałki.  Wlać odrobinę soku z pomarańczy oraz odrobinę alkoholu (ja użyłam ekstraktu pomarańczowego na bazie rumu).  Podpalić i flambirować.  Przełożyć na talerz.  Podawać z kawałkami pomarańczy i skórką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.