Składniki (na 2 - 3 omlety):
- 4 jajka
- sok z 1 pomarańczy (ok 70 ml)
- 2 - 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- alkohol (rum lub domowy ekstrakt pomarańczowy)
- sok z 1/2 pomarańczy
- kawałki pomarańczy
- skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)
- masło do smażenia
Wykonanie:
Białka
ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z sokiem z 1 pomarańczy. Dodać
cukier i mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji podobnej do
śmietany. Wymieszać z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać odrobinę
masła. Wyłożyć część masy i usmażyć z jednej strony. Delikatnie
przełożyć na drugą stronę i lekko podsmażyć. Omlet podzielić na
mniejsze kawałki. Wlać odrobinę soku z pomarańczy oraz odrobinę
alkoholu (ja użyłam ekstraktu pomarańczowego na bazie rumu). Podpalić i
flambirować. Przełożyć na talerz. Podawać z kawałkami pomarańczy i
skórką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.