Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor. Kapusta tak przygotowana
jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie
przepadają za surową, twardą kapustą.
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
1/2 czerwonej cebuli
1 jabłko
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć
do miski, posolić i dobrze wymieszać. Odstawić na około 30 minut,aż
kapusta zmięknie. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
Dodać do kapusty razem z jabłkami. Majonez wymieszać ze śmietaną i
cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Polać surówkę i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.