Kategorie

2.02.2015

Surówka z czerwonej kapusty

Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor.  Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą.




Składniki:
  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski, posolić i dobrze wymieszać.  Odstawić na około 30 minut,aż kapusta zmięknie.  Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty razem z jabłkami.  Majonez wymieszać ze śmietaną i cukrem.  Doprawić solą i pieprzem.  Polać surówkę i wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.