Składniki:
- 6 – 7 pomarańczy
- 500 cukru trzcinowego
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka naturalnej pektyny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pomarańcze
dokładnie wyszorować. Zetrzeć estrem skórkę z 1 pomarańczy (można też
po prostu bardzo drobno ją posiekać). Nad garnkiem obrać pomarańcze z
białej skórki (albedo) i pozbawić wszystkich błonek. Do uzyskanego
soku i miąższu z pomarańczy dodać sok z cytryny i skórkę z 1
pomarańczy. Zagotować, a następnie dodać cukier. Wymieszać i gotować
aż dżem zgęstnieje mieszając od czasu do czasu. U mnie trwało to dość
długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny. Gęstość dżemu
sprawdzać na zmrożonym talerzyku. Gorący dżem przełożyć do wygotowanych
lub wypieczonych słoików. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Postawić
słoiki do górny dnem na kilka minut. Następnie odwrócić i pozostawić do
ostygnięcia. Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki po ok. 400 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.