Kategorie

20.02.2015

Karczek pieczony w plastrach

Taki obiad przygotował niedawno mój mąż.  Okazało się, że to strzał w dziesiątkę.  Dzieciaki zgodziły się, że to jeden z ich ulubionych obiadów, a musicie wiedzieć, że rzadko zgadzają się w tej kwestii.  Karczek z lekkim posmakiem miodu, mięciutki.  Na pewno wchodzi na stałe do naszego menu.




Składniki:
  • 500 g karczku
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • olej
  • mąka do oprószenia
  • 1/2  szklanki wody
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 2 - 3 łyżki miodu

Wykonanie:
Karczek umyć, pokroić na plastry.  Każdy plaster mięsa doprawić solą, pieprzem i papryką.  Oprószyć mąką.  Na patelni rozgrzać olej.  Podsmażyć na dość dużym ogniu plastry karczku tak, aby były złotawe.  Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Wymieszać wodę, oliwę, miód.  Doprawić solą i pieprzem.  Zalać mięso w naczyniu.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 3/4 - 1 godziny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.