Kategorie

18.02.2015

Bułki faszerowane pieczarkami

Takie bułki to danie mojego dzieciństwa.  Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację.  Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą.  Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej.  Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam.  Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić.



Składniki:
  •  6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze)
  •  Ok. 300 – 400 g pieczarek
  • 1 niewielka cebula
  •  Masło
  • Sól, pieprz
  • Ok. 10 g tartego żółtego sera


Wykonanie:
Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z pieczarkami.  Doprawić do smaku.  Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek.  (Można to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.) Środek bułek posmarować masłem.  Włożyć podduszone pieczarki.  Wierzch każdej bułki posypać startym żółtym serem.  Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut, aż ser się roztopi, a bułeczki przyrumienią.  Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.