Składniki:
- 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka)
- 1/2 kg marchewki
- 600-800 g fasoli z puszki
- 50 g boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier
- olej
Wykonanie:
Umytego i
osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju.
Mięso zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę,
marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać. Po chwili dodać
posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać. Wlać ok 500 ml wody,
pomidory i całość zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i
odrobiną cukru. Tak przygotowany sos przelać do naczynia do
zapiekania. Dodać do niego fasolę, wymieszać. Na wierzch położyć
podsmażone kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200
stopni na około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.