Kategorie

28.02.2015

Buraczki do obiadu

Lubicie buraczki na ciepło do obiadu?  U nas mają tyle samo przeciwników co zwolenników. Ta wersja jest lżejsza od tej tradycyjnej, na zasmażce.  Do buraczków dodaję też tarte jabłko, dzięki czemu mają delikatniejszy, lekko słodkawy smak.



Składniki:
  • 4 buraki
  • 1 jabłko
  • łyżka masła
  • sól, pieprz



Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować na miękko (w mundurkach).  Wystudzić i obrać ze skórki.  Zetrzeć na tarce.  Na patelni roztopić masło.  Dodać buraki i podsmażać mieszając.  Obrać jabłko i zetrzeć na tarce.  Dodać do buraków i razem podsmażać, aż woda wyparuje.  Doprawić do smaku.  Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.