Kategorie

19.03.2015

Chałka według Hamelmana

Miałam okropną ochotę na chałkę.  Wiedziałam, że zrobię ja z  mojej ukochanej książki chlebowej.  Jednak w trakcie sypania mąk wpadłam na pomysł, żeby chałkę lekko wyostrzyć i zamiast mąki wysokoglutenowej, jak w oryginalnym przepisie, dałam pełnoziarnistą. Dlatego też chałka nie jest taka jak być powinna, czyli leciutka i napuszona.  Nie oznacza to, że byłam niesmaczna, o co to, to nie.  Była przepyszna.  Smakowała  na ciepło zimno, na zimno,  podpieczona w opiekaczu, czy posmarowana masłem (też orzechowym). 



Składniki:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej (dałam typ 650)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 70 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy)
  • 290  - 300 g wody
  • 15 g soli
  • 7 g drożdży instant


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie robota.  Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto przez 3 minuty.  W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać trochę mąki.  Zwiększyć prędkość robota i wyrabiać przez kolejne 3 minuty.  Uformować kulę, włożyć do miski, nakryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania.  W połowie tego czasu złożyć ciasto raz.  Można też odstawić ciasto do wyrastania w lodówce.  W tej sytuacji po godzinie wyrastania w cieple, odgazować ciasto, nakryć i wstawić do lodówki.  Podczas wyrastania w zimnie, ciasto też może być odgazowywane kilka razy (moje nie było, bo rosło nocą, kiedy spałam). 
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na części.  (Ja uformowałam 3 niewielki chałki, ale można przygotować 1 sporą, lub dwie normalnych rozmiarów).   Każdą część podzielić na odpowiednią ilość wałeczków.  Wałeczki odłożyć na około 10 minut , a potem należy je spleść.  Uformowane chałki odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakryć.  Odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrastania.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Chałki posmarować mlekiem lub mlekiem wymieszanym z jajkiem, lub samym jajkiem.  Wstawić do piekarnika.  Czas pieczenia zależy od wielkości chałek.  Ja moje piekłam 30 minut. 

Przypominam też film z warsztatów z października 2013 roku.  Możecie zobaczyć tutaj jak splatać chałkę z 4 części.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.