Kategorie

4.03.2015

Sałatka z kaszą gryczaną

Na zrobienie tej sałatki namówiła mnie Edytka.  Niestety nie miałam akurat boczku i musiałam ją zrobić bez niego.  Troszkę żałuję, bo bardzo lubię jego dodatek, szczególnie do kaszy gryczanej.    Sałatka doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy, na kolację czy nawet lekki obiad.



Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • pół opakowania fety
  • kawałek pora (biała część)
  • pieprz (ew. sól)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • oliwa


Wykonanie:
Kaszę ugotować i przestudzić.  Paprykę i ogórki pokroić na kawałki.  Fetę pokroić w kostkę, pora w plasterki.  Kaszę, fetę, paprykę, pora i ogórka wymieszać.   Musztardę wymieszać z sokiem i oliwą, aż powstanie gładki sos.  Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale trzeba pamiętać, że feta jest słona).  Polać sałatkę sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.