Składniki:
- 8 białek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- garść czarnych oliwek (pokrojonych)
- 1 - 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- kilka plasterków szynki
- pół niewielkiego bakłażana
- kawałek żółtego sera
- sól, pieprz
- zioła
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5 białek
ubić na sztywno dodając szczyptę soli. 3 białka i 2 jajka wbić do
kielicha blendera. Dodać czosnek i odrobinę pieprzu. Zmiksować na
delikatną, lekko puszystą masę. Dodać zmiksowaną masę do ubitych białek
i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy i wstawić do
piekarnika. Piec przez 20 minut.
Bakłażana pokroić na plastry i posolić. Odstawić, aby puścił wodę, a następnie wytrzeć.
Upieczony
spód wyjąc z piekarnika. Rozsmarować na nim sos. Wyłożyć przygotowane
dodatki. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni. Wstawić
ponownie formę i dopiekać przez 10-15 minut, aż ser się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.