Kategorie

22.04.2015

Czekoladowe płatki śniadaniowe

Czy Wasze dzieci lubią płatki na śniadanie?  A może sami nie możecie się im oprzeć? Jeżeli tak, to koniecznie przygotujcie im domową wersję.  Ja mam już zamówienie na inne smaki, więc na pewno niedługo pojawią się też na blogu.  Przygotowanie takich płatków zajmuje około 15 - 20 minut, z czego większość to rolowanie.  Niezbyt długo, prawda?  Tym bardziej, że do rolowania można zaprosić dzieci.  Przepis podejrzany u Marty.



Składniki (na ok. 300 g):
  • 1 szklanka mąki (dałam orkiszową typ 630)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów / migdałów (u mnie włoskie)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 białko
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli


Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (robiłam to robotem, końcówką do ucierania).  Odrywać po kawałeczku masy i rolować małe kuleczki.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 - 20 minut w 180 stopniach.  Wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.