Składniki (na ok. 1 litr)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 szklanki wody (zimnej, przefiltrowanej)
- 5 - 8 suszonych daktyli bez pestek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Szklankę
płatków owsianych zalać wodą i odstawić na noc. (Jeżeli chcecie
uzyskać mleko słodkie, dodajemy też do płatków wypestkowane daktyle).
Rano dolać pozostałe 3 szklanki wody i zmiksować całość. Powstałe
„mleko” przecedzić przez gazę, lub jeżeli używacie go do koktajli można
zostawić takie z otrębami. Jest wtedy bardziej sycące. Mleko rozwarstwia
się po pewnym czasie, ale wystarczy wstrząsnąć butelką. Mleko
przechowywać w lodówce do 1 – 2 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.