Składniki:
- biszkopt (np ten)
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki (jasne)
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 - 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć w tortownicy.
Galaretki
rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić, aż będą przestudzone i
delikatnie zaczną gęstnieć. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem. Dolać przestudzoną, tężejącą galaretkę i ubić
przez chwilę razem.
Biszkopt
nasączyć sokiem z brzoskwiń. Ułożyć połowę owoców i rozsmarować pół
ubitej śmietany. Położyć drugi blat biszkoptu. Ponownie nasączyć i
ułożyć owoce. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część śmietany.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żeby ułatwić sobie pracę proponuję zamknąć obręcz tortownicy nieco wyżej, mniej więcej w połowie dolnego blatu biszkoptu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.