Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 75 g masła
- 1 - 1 1/2 szklanki mleka (plus więcej do posmarowania)
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 220 stopni. Mąkę przesiać z solą i proszkiem. Dodać masło
i wyrobić palcami tak, aby rozetrzeć masło. Stopniowo dolewać mleko
(zacząć od 1 szklanki) i mieszać nożem. W razie potrzeby dolać odrobinę
więcej mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki). Szybko zarobić ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć bułeczki. Każdą ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem.
Wstawić do piekarnika na górną półkę na ok 10-15 minut. Kiedy się
zarumienią wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.