Kategorie

17.06.2015

Granola rabarbarowa

Uwielbiam granole, szczególnie w lecie.    Idealna z jogurtem na śniadanie czy kolację.  Do tego tylko garść owoców i nic mi więcej nie trzeba.  Tym razem powstała granola z musem rabarbarowym.  Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna.



Składniki:
  • 400 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 250 g rabarbaru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu / syropu z agawy


Wykonanie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody.  Dusić pod  przykryciem mieszając tak, aby powstała papka.  Pozostałe składniki wymieszać w misce.  Dodać mus rabarbarowy i wymieszać.  Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę.  Mieszać 2 - 3 razy w trakcie pieczenia.  Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a granolę wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.  Następnie zimną przełożyć do słoja.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.