Składniki:
- ok. 1 ½ kubka mleka
- kubek płatków owsianych
- ¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych
- ¾ kubka jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży banan / pokrojone truskawki)
- ½ kubka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego
- Łyżeczka soli
- 2 rozbełtane jajka
Wykonanie:
Płatki
zalać mlekiem, dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę, otręby wymieszane z
proszkiem i solą i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dosypać
posiekane orzechy i połowę jagód (u mnie pół rozgniecionego banana /
pokrojone truskawki). Rozgrzać beztłuszczową patelnię i smażyć
partiami. Przewracać na drugą stronę, kiedy zaczną pojawiać się
bąbelki powietrza i placuszki staną się rumiane. Gotowe placuszki polać
miodem i posypać pozostałymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.