Kategorie

24.07.2015

Lody malinowe w czekoladzie

Na okładce wakacyjnego wydania GoodFood są lody na patyku.  Kiedy moja córcia je zobaczyła, poprosiła, żebyśmy je przygotowały.  robiłyśmy, chociaż nie do końca takie jak w oryginalnym przepisie.  Zamiast ciasteczek na spodzie, u nas jest czekoladowa polewa.  Plus nasze są tylko malinowe i to bez pestek, bo nie wszyscy pestki lubią.  Spokojnie można je przygotować w pudełku, ale trzeba wtedy miksować je podczas mrożenia, lub użyć maszynę do lodów.  Lody można oczywiście jeść bez polewy czekoladowej.



Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 200 g mleka skondensowanego bez cukru
  • 250 g malin
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • czekolada (100 g na 3 - 4 lody)


Wykonanie:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.  Mleko, jogurt, cukier i mus z malin zmiksować na gładką masę.  Przełożyć do foremek do lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.  Lody wyjąć z pojemników (plastikowe trzeba oblać gorącą wodą, z silikonowych lody wchodzą bez problemu) i oblać rozpuszczoną czekoladą.  Podawać od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.