Kategorie

22.07.2015

Ogórki małosolne

Kolejny przepis z tych "zaległych" na blogu, bo tak naprawdę powinien pojawić się tu kilka lat temu.  Ogórków małosolnych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać.  Są idealna na kanapki, albo do chrupania solo.  Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach.



Składniki:
  • ogórki gruntowe
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka liści chrzanu
  • niewielka główka czosnku
  • koperek
  • sól


Wykonanie:
Ogórki umyć i osuszyć.  Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część liści chrzanu.  Włożyć ząbki czosnku (w całości).  Ułożyć ogórki.  Zagotować wodę.  Posolić.  Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli.  Ciepłą wodą zalać ogórki.  Na wierzchy położyć ponownie koperek.  Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem).  Odstawić na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.