Kategorie

30.07.2015

Zapiekanka z cukinią

Szybki, letni obiad albo kolacja. Nasza wersja była o tyle wspaniała, że cukinie i zioła zrywaliśmy w ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się sera (chociaż tego akurat nie polecam).



Składniki (na kilka sporych porcji):
  • 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)
  • 1 – 2 papryki
  • 2 – 3 pomidory
  • 2 cebule
  • kilka różyczek brokułu
  • 200 g makaronu
  • tymianek (3 – 4 gałązki)
  • bazylia (liście z 1 gałązki)
  • oregano (2 – 3 gałązki)
  • 1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju


Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.   Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano i dodać do warzyw i makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać listki.   Liście bazylii porwać. Zioła dodać do warzyw i wymieszać.   Doprawić odrobiną soli i pieprzem.  Na wierzch położyć plastry mozzarelli (lub zetrzeć żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.