Składniki:
- 500 – 700 g malin
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 8 łyżek wody
- 16 łyżek oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego)
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukry i
ubijać przez kilka minut robotem na najwyższych obrotach. Kiedy jajka
będą już puszyste, a cukier się rozpuści dodawać stopniowo mąkę z
proszkiem i nadal ubijać, na mniejszych obrotach. Następnie wlewać wodę i
olej nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie już jednolita
przelać ją do tortownicy. Wyrównać łyżką, a na wierzchu ułożyć maliny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 – 60 minut (do
suchego patyczka). Ciasto przestudzić i ewentualnie posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.