Kategorie

21.08.2015

Muffinki orkiszowe z bananami i czekoladą

Córka wyjeżdża na pierwszy obóz.  Nie planowałam żadnych wypieków, bo obóz bliziutko, a i wyżywienie będzie.   Jednak późno wieczorem dziecko wyraziło nadzieję, że ona też będzie mogła zabrać ze sobą mamusine bułeczki. W końcu brat zawsze zabierał.  Zaczęło się gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników.  Bułeczki drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać.  Tak oto powstały muffiny bez proszku do pieczenia (bo nie było), z prawie samych zdrowych składników.  Rano uśmiech na twarzy dziecko i słowo "Upiekłaś" - bezcenne.



Składniki (na 12 - 14 sztuk):
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 50 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (może być też proszek do pieczenia)
  • 1 banan
  • 50 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 90 g oleju
  • 1 jajko


Wykonanie:
Mąkę, cukier, płatki, proszek i groszki czekoladowe wymieszać w misce.  Banana przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki.  Dodać do sypkich składników i wymieszać. Jogurt, olej i jajko wymieszać. Dolać do sypkich składników i niedbale wymieszać.  Przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 - 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.