Składniki:
- ok 2 l wody
- 1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki cukru białego + więcej do butelek
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
- 12 rodzynek
Wykonanie:
Cytrynę
umyć i zetrzeć zesterem lub tartką skórkę. Wrzucić ją do słoja lub
butelki. Obrać cytrynę dokładnie z białej skórki i obraną pokroić na
plastry. Włożyć je do słoja / butelki (szklane lube plastikowe) i dodać
dwa rodzaje cukrów. Wlać wrzącą wodę i dostawić do przestudzenia.
Kiedy woda będzie letnia dodać drożdże. Przykryć słój i odstawić w
temperaturze pokojowej na dobę. Następnie odcedzić napój i przelać do
czystych butelek (szklanych lub plastikowych). Dodać 5 - 6 rodzinek do
każdej butelki i po 1 łyżeczce cukru na każdą butelkę. Zakręcić i
odstawić na 2 - 5 dni do lodówki. Napój jest gotowy kiedy rodzynki
napęcznieją i zaczną unosić się w płynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.