Kategorie

4.08.2015

Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym

Taka trochę fasolka po bretońsku, ale nie do końca.  Wersja typowo letnia, pełna kolorów i smaków.  Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a można zrobić cały gar.  Nie znudzi się Wam, obiecuję.  Jeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć. 



Składniki:
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 kg pomidorów
  • 1 większa cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 15 dag kiełbasy
  • sól, pieprz
  • gałązka tymianku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • olej


Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam).  Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.  Przełożyć do garnka.  Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po cebuli).  Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli.  Dodać fasolkę, liść, ziele i tymianek i dusić na niewielkim ogniu.  Początkowo dość często mieszając, dopóki pomidory nie puszczą wody.  Dodać podsmażone mięso.  Doprawić do smaku.  Dusić, aż fasolka będzie miękka, a część płynu z pomidorów odparuje. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.