Kategorie

8.09.2015

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ile można zrobić ciast ucieranych?  U nas w domu tysiące.  Na blogu jest chyba najwięcej przepisów właśnie na tego typu ciasto.  Dzisiaj kolejny, tym razem ze starej książki kucharskiej koła gospodyń.  Ciasto genialne.
Zajrzyjcie do Edytki, która pokazuje u siebie niemalże identyczne ciasto.  Nie umawiałyśmy się na wspólne pieczenie, ale zupełnie przez przypadek nam wyszło.  Nieźle, prawda?




Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 130 g masła
  • szklanka cukru (dałam niepełną)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g śliwek


Wykonanie:
Tortownicę (24 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć na puch z cukrem.  Dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać.  Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.  Utrzeć do wymieszania składników.  Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.  Przełożyć do przygotowanej formy.  Na wierzchu ułożyć ciasno umyte, przepołowione śliwki.  Piec przez około 50 minut (do suchego patyczka).  Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.