Ile można zrobić ciast ucieranych? U
nas w domu tysiące. Na blogu jest chyba najwięcej przepisów właśnie na
tego typu ciasto. Dzisiaj kolejny, tym razem ze starej książki
kucharskiej koła gospodyń. Ciasto genialne.
Zajrzyjcie do Edytki,
która pokazuje u siebie niemalże identyczne ciasto. Nie umawiałyśmy
się na wspólne pieczenie, ale zupełnie przez przypadek nam wyszło.
Nieźle, prawda?
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 130 g masła
- szklanka cukru (dałam niepełną)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 500 g śliwek
Wykonanie:
Tortownicę (24 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło
utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać. Dodać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Utrzeć do
wymieszania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie
połączyć z ciastem. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu
ułożyć ciasno umyte, przepołowione śliwki. Piec przez około 50 minut
(do suchego patyczka). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.