Granole najszybciej znikają u mnie wiosną i latem. Dlaczego? Dlatego,
że zimą czy jesienią mam bardziej ochotę na coś ciepłego. Jednak taka
granola niejednokrotnie ratuje mi życie w pracy, dlatego też zrobiłam ją
i teraz. Jest z typowo jesiennych składników.
Składniki:
350 g płatków owsianych zwykłych
100 g ziaren słonecznika
100 g ziaren dyni
50 g sezamu
50 z siemienia lnianego
50 g orzechów włoskich posiekanych
1 łyżka oleju
ok 200 g musu jabłkowego
Wykonanie:
2 - 3
jabłka obrać i zmiksować blenderem na mus. Odważyć 200 g. W misce
wymieszać płatki, słonecznik, dynię, orzechy, sezam i siemię. Dolać
olej i mus jabłkowy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec przez około 40 - 50 minut,
mieszając w międzyczasie 2 razy. Studzić w uchylonym piekarniku.
Ostudzoną granolę przełożyć do słoja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.