Kategorie

14.09.2015

Jesienna granola

Granole najszybciej znikają u mnie wiosną i latem.  Dlaczego?  Dlatego, że zimą czy jesienią mam bardziej ochotę na coś ciepłego.  Jednak taka granola niejednokrotnie ratuje mi życie w pracy, dlatego też zrobiłam ją i teraz.  Jest z typowo jesiennych składników.



Składniki:
  • 350 g płatków owsianych zwykłych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g ziaren dyni
  • 50 g sezamu
  • 50 z siemienia lnianego
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżka oleju
  • ok 200 g musu jabłkowego


Wykonanie:
2 - 3 jabłka obrać i zmiksować blenderem na mus.  Odważyć 200 g.  W misce wymieszać płatki, słonecznik, dynię, orzechy, sezam i siemię.  Dolać olej i mus jabłkowy i dokładnie wymieszać.  Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.  Piec przez około 40 - 50 minut, mieszając w międzyczasie 2 razy.  Studzić w uchylonym piekarniku.    Ostudzoną granolę przełożyć do słoja.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.