Kategorie

17.09.2015

Baba ghanoush - pasta z bakłażana

Po tym jak posmakowała mi poprzednia pasta z bakłażana, postanowiłam przygotować klasyczną pastę - Baba Ganoush.  Ta również podbiła moje serce i dopóki na bazarku będą pojawiać się bakłażany, dopóty ja będę bakłażanowe pasty robić.  Są idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami.



Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa




Wykonanie:
Bakłażana nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około kwadrans.  Wyjąć z piekarnika i przestudzić.  Rozkroić bakłażana i widelcem wyjąć miąższ.  Przełożyć go do miski i rozdrobnić widelcem.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i doprawić solą do smaku.  Wymieszać dokładnie. Przełożyć do miski, wyrównać i polać delikatnie oliwą i posypać natką.    Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.