Składniki:
- 1 bakłażan
- 3-4 łyżki pasty tahini
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól
- natka pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
Bakłażana
nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w
temperaturze 190 stopni przez około kwadrans. Wyjąć z piekarnika i
przestudzić. Rozkroić bakłażana i widelcem wyjąć miąższ. Przełożyć go
do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i doprawić solą do smaku.
Wymieszać dokładnie. Przełożyć do miski, wyrównać i polać delikatnie
oliwą i posypać natką. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka
dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.