Składniki:
- 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki tortowej
- 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki pszennej chlebowej
- 40 g (3 łyżki) drobnego cukru
- 5 g (niepełna łyżeczka) soli morskiej
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 85 g (6 łyżek) masła, stopionego i przestudzonego
- 370 ml (1½ szklanki) pełnotłustego mleka, podgrzanego
- 45 ml (3 łyżki) brandy
- do smażenia: klarowane masło
Wykonanie:
Mąki
wymieszać w misce z cukrem i solą. W misie robota ubić jajka i żółtka
na puszystą masę. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Stopniowo dodawać
masło, wymieszać ciasto a następnie dodać ciepłe mleko i ponownie
wymieszać. Na koniec dolać brandy.
Gotowe
ciasto odstawić na około godzinę. Smażyć na patelni delikatnie
skropionej masłem klarowanym. Moja naleśniki smażyłam na patelni 20
cm. Odmierzałam po około 3 łyżki ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.