Kategorie

12.10.2015

Naleśniki luksusowe

Jakiś czas temu Beatka pokazała przepis na naleśniki luksusowe.  Ponieważ akurat miałam taki obiad w planach, postanowiłam wypróbować ten przepis.  Naleśniki są niezwykle żółte, cieniutkie, delikatne.  Zdecydowanie wersja luksusowa.  Od czasu do czasu warto poświęcić te 6 jajek.



Składniki:
  • 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki tortowej
  • 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki pszennej chlebowej
  • 40 g (3 łyżki) drobnego cukru
  • 5 g (niepełna łyżeczka) soli morskiej
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 85 g (6 łyżek) masła, stopionego i przestudzonego
  • 370 ml (1½ szklanki) pełnotłustego mleka, podgrzanego
  • 45 ml (3 łyżki) brandy
  • do smażenia: klarowane masło


Wykonanie:
Mąki wymieszać w misce z cukrem i solą.  W misie robota ubić jajka i żółtka na puszystą masę.  Dodać przesiane mąki i wymieszać.  Stopniowo dodawać masło, wymieszać ciasto a następnie dodać ciepłe mleko i ponownie wymieszać.  Na koniec dolać brandy. 
Gotowe ciasto odstawić na około godzinę.  Smażyć na patelni delikatnie skropionej masłem klarowanym.   Moja naleśniki smażyłam na patelni 20 cm. Odmierzałam po około 3 łyżki ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.