Składniki (na ogromny gar):
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 300 g drobno pokrojonych pieczarek (w oryginale 8-10 sztuk)
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
- 1 papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki)
- 1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem groszku)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (w tłumaczeniu kminku)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki chili w proszku (w oryginale 2 łyżki)
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 800 g pomidorów krojonych (z kartonu)
- 450 g przecieru pomidorowego
- 450 g fasoli z puszki
- 450 g czarnej fasoli z puszki
- 450 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż brązowy)
- ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów)
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry do przybrania (dałam natkę)
Wykonanie:
W dużym
garnku rozgrzać olej. Wsypać cebulę i poddusić. Dodać świeże warzywa i
przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.
Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie
przywierały). Dodać pozostałe składniki (fasolę, pomidory, kaszę / ryż,
wodę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny.
Zamieszać i gotować odkryte przez około 20 minut, aż warzywa i kasza /
ryż będą gotowe. Doprawić ewentualnie do smaku (sosem lub pieprzem
cayenne, ja nie dodawałam). Posypać natką / kolendrą. Część dania
można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.